9. travnja 2011

O nama

Klub studenata sociologije „Diskrepancija“ je od svog osnivanja uspješno organizirao niz tribina i kružoka, no tek 2004. godine Klub organizira prvi simpozij. Cilj simpozija, koji se odonda nije promijenio, jest poticaj na produkciju kvalitetnih studentskih radova i razvoj kritičke misli studenata. Forma simpozija odgovara na potrebu mnogih mladih autora da svoje radove kojima istražuju i promišljaju razne probleme u socijalnom kontekstu izlože pred publikom. Poseban naglasak je stavljen na diskusiju, kojoj se radi toga uvijek ostavlja nešto više prostora u programu simpozija. Izlagači, između ostalog, od publike dobivaju smjernice kako poboljšati svoje teze i radove, što im pruža priliku i za objavu tih radova u časopisu «Diskrepancija». Time KSSD ujedno zatvara krug proizvodnje, recepcije i distribucije znanstvenih radova.

Osim opisane znanstvene funkcije, jedan od ciljeva simpozija jest i  intenziviranje suradnje pojedinaca s udrugama, budući da će aktivan angažman u takvom projektu zasigurno mlađim članovima Kluba pružiti priliku da steknu važna organizacijska znanja.

Također, trend suradnje koji KSSD promiče dugi niz godina kroz različite projekte uspješno se nastavlja i ovim projektom, razmjenom iskustava između studenata različitih zemalja i fakulteta koji prisustvuju simpoziju.

Dosadašnji simpoziji:

“Moć i politika u 21. st.” – 2004.

“Mediji i društvo” – 2007.

“Urbana sociologija” – 2009.

“Studentski prosvjedi 2009.: metode, kontekst i implikacije” – 2009.

“Društvo i tehnologija” – 2011.

“Pristup popularnoj kulturi” – 2013.

“Društvo diskriminacije” – 2013.

“Demokracija, participacija, aktivizam” – 2014.

“Priroda i društvo: Kultura, razvoj i okoliš” – 2015.

“Promjena” – 2016.

“Urbana kultura” – 2017.

“Krimigracija – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti” – 2018.

“Mi i oni – simpozij o nacionalizmu” – 2019.