1. travnja 2011

O časopisu

Diskrepancija je studentski časopis Kluba studenata sociologije Diskrepancija koji objavljuje radove iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Prvi put izlazi 2000. godine, a dosad objavljeni članci pokrivaju širok spektar akademskih disciplina i polja istraživanja. Većina je autora/ica sa Sveučilišta u Zagrebu, iako ih ima i sa ostalih hrvatskih ili  inozemnih sveučilišta. U svrhu pregleda dosadašnjeg rada na časopisu može poslužiti kazalo koje je napravljeno u sklopu dvobroja 20/21, a koje popisuje sve objavljene materijale od prve godine izlaženja pa do 2014. godine. Časopis se izdaje na hrvatskom jeziku, izlazi jednom godišnje u nakladi od 300 primjeraka te je besplatan.

Časopis se načelno sastoji od pet kategorija sadržaja. Prva je sastavljena od originalnih autorskih radova vezanih uz temat broja, a iznimno i nevezanih ako se ističu kvalitetom. Druga je posvećena prijevodima klasične i suvremene literature na hrvatski jezik, a koja na njega još nije bila prevedena. Svrha ovih prijevoda je predstaviti hrvatskoj akademskoj zajednici autore/ice i teme koji su dosad bili izostavljeni u društvenim i humanističkim istraživanjima. U toj su se kategoriji pojavili tekstovi, primjerice, Jeffreya Alexandera, Harolda Garfinkela, Michaela Manna, Pierrea Nore, ili pak Alana Sokala. Treća kategorija je intervju, što podrazumijeva razgovor s raznim autorima/cama koji daju zanimljiv doprinos tematu. Na popisu intervjuiranih osoba nalaze se imena poput Vjerana Katunarića, Siniše Maleševića ili Erika Olina Wrighta. Kao četvrtu kategoriju može se izdvojiti izvještaje s relevantnih i zanimljivih događaja poput znanstvenih tribina, itd.  Na kraju se kao peta kategorija formiraju prikazi i recenzije najrecentnijih izdanja hrvatske, ali i strane, literature iz područja društvenih i humanističkih znanosti.

Cilj je časopisa osigurati prostor gdje  studenti mogu  predstavljati vlastite radove  svojim kolegama/icama te   široj akademskoj zajednici u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama bliskog jezičnog kruga. Time se stvara  šire raspravno polje za susret različitih i polemičkih ideja. To omogućuje studentima/cama da ostvare svoje prve istraživačke korake te priliku da uz značajne povratne reakcije kolega/ica, poboljšaju svoje radove. Uz pomaganje studentskog ulaska u akademsku zajednicu, naš glavni cilj je doprinos razvoju istraživačke kulture u Hrvatskoj. To postižemo predstavljanjem klasičnih autora/ica i ideja te, što je znatno važnije, značajnih suvremenih dosega u polju društvenih i humanističkih znanosti.

Potičemo originalna istraživanja koja se bave aktualnim znanstvenim i socijalnim pitanjima, nudeći pritom svježe uvide te pokrivajući relevantan spektar problema. Uredništvo, uz pomoć suradnika/ca recenzira i redigira sve članke, omogućujući studentima/cama dobivanje relevantnih komentara kako bi uz njihovu pomoć mogli poboljšati vlastite radove. Takva praksa omogućuje studentima/cama upoznavanje s procesom izdavanja istraživačkih radova gdje se, za razliku od rutinskog seminarskog rada, većina radova opetovano prepravlja prije nego  što budu spremni za izdavanje.