29. listopada 2021

O Socioškoli

SocioŠkola je studentski projekt osmišljen sa svrhom promoviranja studija sociologije te zanimanja sociologa kao primamljive opcije za buduću karijeru učenika. Uz financijsku i stručnu pomoć Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za sociologiju te Hrvatskog sociološkog društva, studenti sociologije osmislili su edukativne, informativne i promotivne materijale sa ciljem popularizacije
sociologije kao znanosti i školskog predmeta. Projekt je usmjeren prema potrebama učenika trećih, četvrtih i petih razreda srednjih škola koji iskazuju interes za sociologiju.

Pilot verzija projekta koja će se provoditi tijekom školske godine 2021./2022. predviđena je za 10 škola diljem Hrvatske čija je zajednička značajka da su matične škole studentskih volontera kako bi lakše ostvarili rapor s trenutnim učenicima te kako bi na simboličan način povezali dvije razine obrazovnog sustava.

Edukativni materijali u obliku skripte i kvizova kreirani su na temelju tri najpopularnija udžbenika iz sociologije za srednju školu te kao takvi nude učenicima priliku za ponavljanje gradiva, kako za provjere znanja u sklopu školskog predmeta sociologije, tako i za potrebu pripremanja mature iz predmeta sociologije. Na taj način se nadamo poboljšati stopu prolaznosti i prosječnog rezultata na maturi iz dotičnog
predmeta. Također, mentorskim sustavom podrške želimo olakšati maturantima proces upisa na studij sociologije. Detaljne informacije o studiju sociologije učenici će imati priliku naučiti tijekom promotivnog događaja „Što (ni)je sociologija“ kada će dobiti i svoj primjerak vodiča kroz studij sociologije.

Nagradama poput promotivnih materijala i zbornika učeničkih radova želimo motivirati učenike te ih pri tome usmjeriti prema karijeri u polju društvenih znanosti. U dogovoru s nastavnicima sociologije se nadamo osmisliti i formativnu nagradu za učenike koji će pohađati radionice u sklopu SocioŠkole dok pohađaju školski predmet sociologije.