30. siječnja 2016

O web-stranici kluba

Web-stranica Diskrepancije u današnjem ruhu upogonjena je pomoću WordPressa u sklopu CARNet-ovog javnog poslužitelja. Svrha je stranice ažurno pružati informacije o događanjima i aktivnostima u klubu, pri čemu posebnu pažnju pridajemo i predstavljanju svih naših sekcija. Stranica je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku.

Povijesni prikaz razvoja stranice

Na temelju zapisa o stranicima kluba koji se nalaze na internetskoj arhivi Wayback Machine, pokušat ćemo prikazati povijest stranice kroz pet etapa. Kroz godine značajno je mijenjan izgled stranice, kao i sama web-adresa kluba.

Prvi zapis o klubu datira iz jeseni 1997. godine kad je naš matični odsjek pružao poveznicu na gore navedenu stranicu. Radi se, dakle,  o samo jednoj stranici infomativnog karaktera koja je bila u sklopu odsječke stranice. Zanimljiv je logo kluba koji, kako se čini, u međuvremenu nije opstao.

Dodatno još valja napomenuti da je ova stranica bila identična i u proljeće 1999. godine, izuzev izmjene informacija o čelnim ljudima: https://web.archive.org/web/19990422211601/http://www.ffzg.hr/socio/klub.htm

Prema Wayback Machine arhivi, čini se da se 2000. godine klub seli na zasebnu stranicu koja sad putem poveznica na sredini vrha stranice pruža dodatne informacije o klubu. Zbog žute boje teksta i bijele pozadine, teško je čitati sadržaj pa je od pomoći zacrnjivanje mišem. Pozdravna stranica kluba sadržavala je ključne kontakt podatke o klubu te pozivala zainteresirane na ulazak u drugi dio stranice. Uočljiva je promjena loga kluba, dok je naslovnom stranicom pak dominirao notorni font Comic Sans. Od sadržaja je posebno zanimljivo vidjeti ljude (poveznica “Ljudi”) koji su sudjelovali u radu kluba, a pogotovo jer su neke slike iz tog vremena “preživjele” te prikazuju naše današnje profesore.

U veljači 2004. godine klub je već bio preseljen na .org domenu, pri čemu su sadržaj i izgled stare stranice preneseni.  Nažalost, jedini meni koji je arhiviran u navedenom linku je onaj koji se dotiče povijesti kluba. Sitnim zelenim slovima te crvenim naglaskom na imenu kluba ukratko su pružene informacije o povijesti i aktivnostima kluba.

No  taj je dizajn bio kratkog vijeka pa zasad najdugovječnije stilsko-platformsko razdoblje u povijesti stranica kluba karakteriza jednostavni dizajn gdje su objave crnim slovima prikazane na bijeloj podlozi te najavljene naslovima plave boje. Korištenje fonta Times New Roman približava stranicu novinskom izgledu. Iz ovog razdoblja postoji zadovoljavajuća arhiva pa je moguće vidjeti, primjerice, tko je tad sudjelovao u klubu te u kojim projektima.

Zanimljivo je još izdvojiti karakterističan izgled stranica časopisa Diskrepancija: https://web.archive.org/web/20060106053202/http://www.diskrepancija.org/casopis/

2011. godine počinje korištenje blogging alata WordPress. U sadržaju je zamjetna dobra organiziranost, a u izgledu pak prepoznajemo nastavak minimalističkog dizajna.

  • 5. WordPressirana Diskrepancija .hr domene (2014. – )

Radi poboljšanja izgleda, 2014. godine web-stranica se seli na CARNet-ov javni poslužitelj i noviju verziju WordPressa. Pri tom su postupku sve stare objave prenesene, no nažalost zbog premalog kapaciteta isto nije bilo moguće napraviti za medijske sadržaje. Ostala je tek nekolicina slika koje možete vidjeti u meniju Galerija, a sve nove slike objavljuju se na Facebook stranici kluba.

U skladu sa poboljšavanjem izgleda stranice novom temom, napravljene su preinake od kojih valja izdvojiti promjenu zaglavne slike (bannera):

cropped-KSSD_Logo2.png (1)
cropped-cropped-KSSD_Logo14.png (2)

Autor: nepoznat (revidirao: Filip Fila)

Zaglavna slika (banner) stranice dobila je blagi tretman usklađivanja sa stilovima novijeg vremena, a što je značilo uvođenje gradijenta i smanjivanje saturacije. Prepoznatljiv logo te ime kluba napisano fontom VAG Rounded su očuvani. Neke od manje važnih promjena su: pozadina stranice, font (iz Ariala u Trebuchet MS kao default), boja naslova usklađena s bojom bannera kluba.

Web-stranica danas

U 2016. godinu ušli smo s aktivnostima daljnjeg poboljšavanja izgleda i sadržaja stranice. Namjera je u narednom periodu nastaviti uspješnu tradiciju mrežne prisutnosti i aktivnosti kluba!