IZVJEŠTAJ S MEĐUNARODNE KONFERENCIJE – „OPENING DATA SERVICES IN SOCIAL SCIENCE“

U Beogradu je 21. i 22. ožujka 2013. održana međunarodna konferencija pod nazivom “Opening Data Services in the Social Sciences” u okviru projekta „Podrška uspostavljanju državnih/regionalnih arhiva podataka u području društvenih znanosti“ (Support for establishment of national/regional social science data archives – SERSCIDA). Na konferenciji je prezentirano i raspravljano o SERSCIDA projektu s ciljem razrade i učvršćivanja strategije za osnivanje prve regionalne baze podataka na području zemalja Zapadnog Balkana, odnosno u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Republici Srbiji.

Projekt SERSCIDA je „strateški projekt za suradnju i razmjenu znanja između zemalja EU-a koje su uključene u rad Vijeća europskih arhiva podataka iz područja društvenih znanosti (Council of European Social Science Data Archives – CESSDA) i zemalja zapadnog Balkana.“ SERSCIDA je projekt znanstvenika/ca, istraživača/ica i suradnika/ca iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Republike Srbije kojima je dano 18 mjeseci za razmišljanje i pripremu platforme za stvaranje regionalne baze podataka u oblasti društvenih znanosti. Projekt traje od veljače 2012. godine do kraja lipnja 2014. godine. Krovni cilj projekta je „stvaranje konkretnih rezultata i poboljšanje kapaciteta za razmjenu znanja i podataka prikupljenih kroz istraživanja u području društvenih znanosti između zemalja europskih zemalja i zemalja zapadnog balkana.“

Na konferenciji su sudjelovale i kolegice Josipa Tukara i Jasna Vejić, apsolventice jednopredmetnog studija sociologije, te su napisale i izvještaj koji možete pročitati i preuzeti ovdje – Opening Data Services in the Social Sciences_izvještaj .