MULTIKULTURALIZAM – bogatstvo ideja, bogatstvo stvarnosti, bogatstvo problema

Centar za kulturu Trešnjevka organizira projekt MULTIKULTURALIZAM koji će putem tribina, predavanja i radionica predstaviti multikulturalističke ideje, politike i prakse u svijetu, utvrditi i prikazati multikulturnu stvarnost Hrvatske te raspraviti mogućnosti primjene multikulturalističkih ideja i modela u Hrvatskoj. Osim upoznavanja s modelima i raspravama o multikulturalizmu građani će moći svjedočiti o svojim iskustvima i predlagati mjere za razvitak hrvatskog multikulturalističkog modela.

Usprkos političkim i ekonomskim uvjetima koji su išli u prilog napuštanja multikulturalizma u cijelom svijetu, novi politički modeli nisu ponuđeni, a problemi raslojavanja i kulturnih sukoba u svakodnevici još su izraženiji. Multikulturalizam je tako i dalje ostao jedini alternativni politički model koji nudi kulturnu, političku i socijalnu regulaciju bez socijalnog isključenja velikog broja etničkih i kulturnih grupa.

U Hrvatskoj se o multikulturalizmu rijetko raspravlja, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, demografski gubici i sve češća zagovaranja politike useljavanja čine raspravu o multikulturailzmu aktualnom. Zato je neophodno već sada započeti raspravu o multikulturnim praksama i multikulturalističkim modelima komuniciranja koji imaju velike vrijednosti, ali i koji donose određene probleme.

Autor i voditelj projekta: prof. dr. sc. Saša Božić

Teme susreta:
25.02.2013. – Traži se Multikulturalizam: živ ili mrtav?
04.03.2013. – Modeli multikulturalizma
11.03.2013. – Multikulturalizam iz rodne perspektive
18.03.2013. – Multikulturalizam i rasizam
25.03.2013. – Multikulturalističke politike u Australiji i Novom Zelandu
08.04.2013. – Dijaloški multikulturalizam: primjena u radionici

Sudjelovanje je besplatno.
Projekt se realizira u Centru za kulturu «Trešnjevka», Park Stara Trešnjevka 1 u vremenu od 20.00 – 21.30 sati.

Obavijesti i prijave za sudjelovanje na:
01 3027 411, www.cekate.hr, leutar@cekate.hr

Centar za kulturu “Trešnjevka” , Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb
Tel. 3027-411, 3024-247, e-mail: info@cekate.hr, www.cekate.hr