Sociološko kino – „Ljutit čovjek“: Sociologija Pierra Bourdieua

Hrvatsko sociološko društvo u suradnji s Klubom studenata sociologije Diskrepancija organizira projekciju dokumentarnog filma o Pierru Bourdieu La sociologie est un sport de combat iz 2001. godine. Projekcija će se održati u ponedjeljak, 10. prosinca 2012. u 18.30h u dvorani A-201 na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tom će prilikom prof.dr.sc. Rade Kalanj održati uvodni osvrt, a nakon filma je planirana rasprava. Pozivamo sve zainteresirane članove i članice HSD-a da se pridruže ovom događaju koji je prvi u nizu planiranih događaja u sklopu inicijative Sociološko kino. Program filmova za sljedeću godinu biti će objavljen u siječnju.

Prema Thomson Reuters citiranosti, Bourdieu je drugi najcitiraniji autor u društvenim i humanističkim znanostima (iza Michel Foucaulta), premda bi sam Bourdieu bio kritičan prema ovakvoj kvantifikaciji i klasifikaciji akademskog rada. Od 1960-tih, njegov znanstveni doprinos seže preko različitih polja znanosti od antropologije, filozofije, kulturnih i medijskih studija kao i sociologije. Teorijski i empirijski doprinos dao je raznolikim temama uključujući temu obrazovanja (Les héritiers: les étudiants et la culture 1964, La reproduction. Eléments pour une théorie du système d’enseignement 1970), pitanjima roda (La domination masculine, 1998) te kulturne potrošnje i društvene stratifikacije (La Distinction: Critique sociale du jugement 1979). Njegova teorija prakse i pojmovi habitusa, polja, kulturnog kapitala i simboličkog nasilja za mnoge su ključni u procesu razumijevanja društvenog svijeta, odnosa između društvenih struktura i svakodnevnih praksi i načina na koje se reproduciraju pozicije moći i održava dominacija. Sociološko polje obogatio je i svojim zagovaranjem refleksivne sociologije. 2002. godine, u godini u kojoj je preminuo, Bourdieu je izjavio „bio sam ljutit mladi čovjek i ljut sam stariji čovjek“. Ta se ljutnja manifestirala ne samo u njegovim radovima nego i aktivizmu protiv neo-liberalizma pri čemu je sam bio sudionik prosvjeda radnika i studenata.

U hrvatskoj sociologiji Bourdieu nije sustavno proučavan niti prevođen, te se može reći da je njegov teorijski doprinos više bio prepoznat u lingvistici i kulturalnim studijima. Tako su, na primjer, među prvim njegovim prevedenim radovima esej u zborniku „Lingvistika i marksizam“ (Andrijašević i Pupovac, ur., Naše teme, Globus: Zagreb) iz 1985, a potom knjiga „Što znači govoriti“ (1992, Naprijed: Zagreb). U prvoj dekadi ovog tisućljeća Bourdieua se moglo sporadično pronaći u časopisima Novi Kamov, Književna smotra, te Europski glasnik, pa je tako u potonjem objavljen esej „Izaći iz neoliberalizma“ (2000), te Bourdieuovo važno djelo „O televiziji“ 2005.godine. Desetogodišnjicu smrti Pierra Bourdieua dočekujemo prijevodom njegovog ključnog djela „Distinkcija. Društvena kritika suđenja“ objavljenog prošle godine u izdanju Antibarbarusa u prijevodu Jagode Milinković.