POZIV NA SIMPOZIJ KLUBA STUDENATA SOCIOLOGIJE “DISKREPANCIJA”

Klub studenata sociologije “Diskrepancija” od 13. do 15. studenog 2009.
organizira studentski simpozij na temu

STUDENTSKI PROSVJEDI 2009.: METODE, KONTEKST I IMPLIKACIJE

Hrvatska društvena i politička zbilja značajno je obilježena studentskim prosvjedima 2009. godine prvenstveno zbog upotrebe dosad neviđenog načina političkog djelovanja. Kontekst i ciljevi blokada na dvadesetak fakulteta diljem zemlje, forma i sveobuhvatnost studentskog pokreta te aspekti njegove organizacije čine ovu temu izuzetno plodnom za istraživanje i proučavanje. Stoga organiziramo simpozij na kojem će se razmotriti što, kako i zašto se dogodilo te koje to implikacije ima na budućnost visokog obrazovanja, opću komercijalizaciju školstva te dinamiku civilnog društva u Hrvatskoj. Pritom naglašavamo važnost kako interdisciplinarne tako i međunarodne dimenzije ovog simpozija te pozivamo sve zainteresirane da svojim sudjelovanjem doprinesu stvaranju sveobuhvatne slike studentskih prosvjeda i borbe protiv komercijalizacije obrazovanja.

Kontakt, teme i rokove za prijavu, obrazac za prijavu i sve ostale potrebne informacije o smještaju sudionika/ca i sudjelovanju možete pročitati i preuzeti u nastavku.

Teme (uz mogućnost proširenja i kombiniranja):

* blokade fakulteta i druge metode prosvjeda
* plenum i druge metode organiziranja i odlučivanja
* komercijalizacija obrazovanja i javnog sektora
* utjecaj na javnost i politiku
* obrazovne politike u Europskoj uniji
* medijska prezentacija i upravljanje medijima
* rezultati i posljedice
* studentski pokret i civilno društvo

Teme mogu uključivati i druge aspekte studentskih prosvjeda u Hrvatskoj i svijetu, prvenstveno u 2009. godini, ali i ranije: implikacije neoliberalnog tržišnog kapitalizma u obrazovanju, bolonjski kontekst hrvatskog obrazovnog sustava, sredstva i rezultati strategije senzibiliziranja javnosti, odjek u javnosti i posljedice, organizacijski i politički aspekti plenumskog načina odlučivanja, plenumske radne grupe i mehanika djelovanja plenuma, odnos plenuma i uobičajenih hijerarhijskih struktura, sadašnjost i perspektiva besplatnog obrazovanja u Europskoj uniji i svijetu, utjecaj političke subjektivizacije studentskog tijela na političku situaciju u zemlji, odnos studentskih prosvjeda i civilnog društva i drugo.

Simpozij će se održati 13.-15. studenog 2009. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Rok prijave za slanje sažetaka do 250 riječi produžen je na 1. listopada, a 15. listopada je rok za predaju teksta spremnog za izlaganje. Sažeci i radovi se šalju na engleskom ili hrvatskom jeziku na adresu: simpozij.kssd@gmail.com

Službeni jezik simpozija je engleski, iznimno uz mogućnost izlaganja na hrvatskom.

Sudjelovanje na simpoziju je besplatno. Izlagači će imati osiguran smještaj i hranu, uz mogućnost djelomičnog povrata putnih troškova (vrijedi za najviše dva izlagača po radu).

Obrazac za prijavu preuzmite ovdje: http://www.box.net/shared/3ffqdt5i0e

Molimo da ovaj poziv proslijedite potencijalnim izlagačima i sudionicima. Za sve dodatne informacije obratite se na mail simpozij.kssd@gmail.com

Radujemo se vašim radovima i sudjelovanju !