PISMO DOBRODOŠLICE: OSVRTI I NAJAVE

Drage čitateljice i čitatelji,
studentice i studenti,
Diskrepantice i Diskrepanti,

dobrodošli u novu akademsku godinu, 2008./2009.!

Kao što vjerojatno znate, proteklu akademsku godinu obilježila su neka razmjerno burna društvena zbivanja u kojima su aktivnu ulogu imali i studenti, članovi Diskrepancije. Dva najveća takva zbivanja bile su kampanja “NATO na referendum!” i studentski “bolonjski prosvjed” 7. svibnja. Također, kako je ovo godina u kojoj prva generacija bolonjskih studenata završava svoju prvu, preddiplomsku etapu studija, tijekom godine se dosta radilo i na problematici diplomskih studija i općenito stanja u hrvatskom visokom obrazovanju. Prihvatite sve ovo djelomično kao ispriku, a djelomično kao obrazloženje za nešto slabiju aktivnost unutar same Diskrepancije i blagi pad u drugim Diskrepancijinim projektima, koji je vidljiv i po smanjenoj aktivnosti na ovoj web stranici. Da nije sve tako crno, pokazuje i činjenica da smo pored svih tih događanja jesenas organizirali uspješan studentski simpozij “Mediji i društvo“, izdali 13. broj časopisa, održali jesenske Brdske susrete, otplesali Noć Rudija Supeka te izveli brojne druge manje formalne tulume pa ipak, unatoč svemu, i dalje uspješno studiramo. Zapravo, kad se ovako pogleda, bila je to jedna sasvim dobra godina… 🙂

Kako bilo da bilo, pred nama je godina u kojoj ćemo, nadamo se, biti još bolji, angažiraniji, kritičniji i uspješniji. Za početak, krećemo u novo izdanje mentorskog projekta “Studenti pomažu studentima sociologije” (SPSS). Nadamo se da ćemo ovim putem, osim što ćemo pomoći dezorijentiranim brucošima, olakšati i poboljšati umrežavanje mladih sociologa u Hrvatskoj. Posebno naglašavamo geografsku dimenziju jer za umrežavanje mladih sociologa u Europi postoji međunarodna studentska organizacija “European sociology students’ association” (ESSA) koja se nakon par godina hibernacije ponovno pokrenula ovogodišnjom svibanjskom ljetnom školom u Sofiji. O budućem djelovanju ESSA-e, u čijem se novom vodstvu nalaze i zapaženije članice Diskrepancije, čitajte više na ovim stranicama.

Od klasičnih stvari, prije svega je tu 14. broj časopisa, ovoga puta s temom urbane sociologije. Broj je praktički pred izlaskom i nadamo se da ćemo uspjeti spojiti promociju časopisa i prvi ovogodišnji tulum Diskrepancije. Nažalost, zbog zatvaranja Močvare u kojem se Noć Rudija Supeka oduvijek održavala, zasad ne možemo prognozirati sudbinu najboljeg sociološkog tuluma u gradu, ali nadamo se da će se tradicija održati. Također, zbog peripetija u vezi prostora i otkazivanja proljetnih Brdskih znamo gdje se nadolazeće jesensko izdanje Brdskih susreta neće održati, ali njihovo održavanje nije upitno. Nadalje, klupska sekcija za istraživanje nastavlja u suradnji s Monitor Statisticom raditi na međunarodnom projektu istraživanja korupcije u visokom obrazovanju, za što će u nadolazećem periodu zasigurno trebati suradnike, a ako bude sreće moći će ih i honorirati. Osim tog projekta, ove se godine nadamo oživjeti jedno staro i pokrenuti neka nova studentska istraživanja. Prvi je projekt pod nazivom “Studenti prate izvršavanje dužnosti” (SPID) koji se odnosi na profesore. Osim njega tu su “Tko studira sociologiju i zašto?”, zatim istraživanje studentskog opterećenja te međuodsječko istraživanje zadovoljstva studijem na Filozofskom fakultetu. Kao što vidite, ideja za istraživanje ne nedostaje (a otvoreni smo i za nove), tek o interesu studenata ovisi njihova sudbina.

Što se tiče djelovanja edukativno-odgojnog karaktera u nadolazećem razdoblju, Diskrepancija u suradnji sa Savezom studentskih udruga FFZG-a i Bolonjskom sekcijom KSFF-a priprema niz tribina, seminara i radionica raznovrsne tematike: od onih koje se tiču hrvatskoga sustava obrazovanja, preko onih koje se tiču projektnog menadžmenta pa do malih škola diplomacije i studentskog aktivizma. Vjerujemo da će se za svakoga pronaći ponešto, a o svemu ćete biti obaviješteni i putem ove, ubuduće ažurnije, stranice Kluba.

Podsjetimo, ostali “službeni” kanali komunikacije za Diskrepanciju i druge studente sociologije jesu: privatni forum studenata sociologije na koji se moguće registrirati isključivo pod punim imenom i prezimenom pomoću @ffzg.hr mail adrese (koju će brucoši dobiti uskoro) na koji se možete priključiti ovdje te mailing lista Kluba (čiju adresu zasad nećemo imenovati jer je u procesu transfera na drugi server).

Iiiiiii, to bi otprilike bilo to u ovom javljanju.

Da rezimiramo planove i događanja u bliskom nadolazećem periodu: imamo SPSS 2008 (prijave u tijeku), predstavljanje Diskrepancije na uvodnom predavanju za brucoše (datum zasad nepoznat), prvi službeni sastanak Kluba u ovoj godini, promociju novog broja časopisa te tulum dobrodošlice za brucoše (zadnje troje vjerojatno početkom studenoga).

S toplim željama za što uspješniju nadolazeću akademsku godinu, kako za sve studente sociologije, tako i za sâmu Diskrepanciju, iskreno Vas pozdravljamo!

Vaše,
Predsjednišvo