Konferencija – “Zajednička dobra i krizni kapitalizam: (re)konceptualizacija i praktične perspektive”

Klub studenata sociologije “Antifjaka” vas poziva na konferenciju pod nazivom Zajednička dobra i krizni kapitalizam: (re)konceptualizacija i praktične perspektive koja će se održati od 5. do 7. lipnja 2013. na Sveučilištu u Zadru.

Jedan od glavnih ciljeva ove konferencije pokušaj je uspostave privremene i politički nezavisne platforme za razvitak zajedničke kritičke diskusije o aktualnoj socijalnoj problematici, a prvenstveno s osvrtom na koncept zajedničkog dobra u kontekstu kako deregulativnih ekonomskih politika i neoliberalnog diskursa, tako i kriznog kapitalizma kao prilike za privatnu aproprijaciju kroz komodifikaciju zajedničkog.

Polazeći od ideje kako javna dobra – svi prirodni i kulturni resursi nekoga društva dostupni svima u jednakoj mjeri – predstavljaju temelj jednakosti među članicama i članovima toga društva, cilj nam je razviti kritički elaborat sadašnjeg odnosa ekonomske politike spram zajedničkog dobra kao polazišne točke k mogućim praktičnim riješenjima problema redistribucije zajedničkih resursa koja nužno ne bi išla u korist nekolicine nositelja kapitala i društvene moći.

Više o programu konferencije ovdje.