URBANO DRUŠTVO NA POČETKU 21. STOLJEĆA

Poštovano članstvo,

Jesenski i Turk Vas pozivaju u utorak, 31.svibnja s početkom u 19 sati na tribinu povodom izdavanja nove knjige prof. Ognjena Čaldarovića koja će se održati u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5.

 

URBANO DRUŠTVO NA POČETKU 21. STOLJEĆA.
Osnovni sociološki procesi i dileme

OGNJEN ČALDAROVIĆ

Urbana sociologija je, u kontekstu brojnih aktualnih događanja, sada više nego ikad pozvana dati tumačenja urbanih fenomena. Ova knjiga je utoliko i poziv na kritičko promišljanje urbane svakodnevice, lokalnih i globalnih ambijenata, i djelovanje, u uvjetima našeg još uvijek tranzicijskog društva, specifične anomije i gradova kao poprišta kaotičnog razvoja.

Na primjeru Zagreba raspravlja se o mnogim ključnim dilemama daljnjeg širenja procesa urbanizacije te u tom smislu problematizira tekuće procese rekonstrukcije starijeg dijela grada, analizira smisao i perspektive visoke izgradnje te raspravlja i o budućoj rekonstrukciji (bivših) novih naselja.

Važna tema su i socijalni značaj javnih prostora u suvremenom gradu, aspekti privatizacije javnih prostora te problemi korporacijske izgradnje koja dovodi do sve značajnijeg sužavanja prostora javnosti, javnog i slobodnog u suvremenom gradu. Naglašava se i važnost urbanog temporaliteta, a dio studije posvećen je i sudbini grada u ratnim okolnostima.

Raspravlja se i o implikacijama razvitka nautičkog turizma te se daje osvrt, kraća sociološka analiza Zadra.

Pri eksplikaciji ideja autor se služi klasičnim ali i najnovijim konceptima urbane i suvremene teorijske sociologije koji su razvijeni u posljednjem desetljeću pa u tom smislu raspravlja o konceptima M. Castellsa, A. Giddensa, S. Sassen i drugih autora vezanih kako za suvremenu sociologiju, tako i za suvremenu urbanu sociologiju.

Sudjeluju:

dr. sc. ANKA MIŠETIĆ, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
dr. sc. IVAN ROGIĆ, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
prof. dr. OGNJEN ČALDAROVIĆ, Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu

Voditelj:
GORAN BATINA, sociolog

Vidimo se!